Het wandelen

HET WANDELEN:

Het wandelen is in het begin soms nog niet zo eenvoudig… het gevoel van een riem vinden ze vaak maar niks en zetten dan geen stap meer! Draag ze daarom in het begin naar het uitlaatveldje of strookje gras waar ze plassen mogen. Vanaf daar kun je hem neerzetten en laten plassen met de riem zo slap mogelijk. Het wandelen kun je dan op de terugweg oefenen, je kunt hem lokken met wat lekkers en achterstevoren lopen, in de handen klappen en roepen…. Het kan even duren, maar reken er maar op dat het goed komt, meestal is het later andersom en moet je de hond leren niet zo hard voor je uit te lopen! probeer wel voor je hond te blijven lopen, wie voorop gaat is de baas!

Soms is het zo dat ze op de heen weg naar het veldje toe niet vooruit willen en op de terugweg vooruit rennen, dit is geen dominantie, maar een teken dat ze weten waar het huis is en zo snel mogelijk terug willen omdat het daar vertrouwd is! In dat geval kun je misschien eens de route afwisselen met een andere route zodat hij niet weet waar het huis is? Of eens uitlaten in het bos of in een park, waar je eerst met de auto heen rijd, vaak lopen ze daar makkelijker mee aan de riem omdat ze de omgeving niet kennen… ook kun je ze op veilige plekken los laten lopen, ze zijn op jonge leeftijd juist erg op de baas gericht en lopen goed mee, wel af en toe belonen met wat lekkers of leuks, jij moet het leukste van de hele wereld zijn waar ze graag naar terug komen! Dat is het begin van al het goed luisteren!!!

Vooral bij fokkers waar het rustig is (bijv. boerderij) kennen ze geen verkeer, het kan dus zijn dat hij van druk verkeer/auto’s schrikt. Negeer zijn reactie en blijf gewoon kalm, niet aanhalen, anders bevestig je zijn angst. Gewoon vooruit lokken met wat lekkers, ook het verkeer moet hij gewoon gaan vinden! Je kunt een keer aan de kant van een drukke weg gaan zitten met de hond op schoot, lekker tegen hem kletsen en af en toe wat lekkers geven, gewoon rustig de tijd nemen, zo kunnen ze wennen aan dat wat vreemd is. Dat geld ook voor het station, het is makkelijk als de hond al eens treinen heeft gehoord als hij jong is, wie weet moet hij later een keer met de trein mee? Een ritje in de bus, een wandeling op een drukke markt (evt op de arm) dat zijn allemaal dingen waar je later profijt van kunt hebben!

Pas op met stroomdraden langs de wegen, dit aanraken is zeer pijnlijk, vooral ook later met reuen oppassen dat ze niet tegen een stroomdraad hun poot optillen.

Vergeet niet: DE socialiserings periode is van 3 tot en met de 12e week! Het is in die periode heel belangrijk dat een hond op een zo positief mogelijke manier kennis maakt met vanalles en nogwat! maar ook na die periode wel af en toe dat soort dingen blijven herhalen…

Back