Knabbelen en bijten

KNABBELEN EN BIJTEN         

Een hond bijt graag ergens in, dat zit in zijn natuur. Dat mag ook, maar moet wel leren waar hij in mag bijten! Bijt hij in de tafelpoot, leid hem dan af met een speeltje of botje en beloon hem als hij dat pakt. Heel consequent doorgaan. Heb je er even geen tijd voor of geen zin in, ga dan niet mopperen op de hond, maar doe hem even in de bench. Je kunt ook veel doen met de stem, meestal weten ze al snel wat “uh uh” betekend of “foei”… vooral als je het met zware stem zegt. (als je boos bent: met zware stem praten, als je blij bent: met hoge stem praten, heel vrolijk!)

Kijk uit voor kippenbotjes (heel gevaarlijk) en hoefjes die ze in de dierenwinkel verkopen, beide splinteren heel erg en kunnen ernstige problemen veroorzaken!!! Geef dan liever een pensstaafje of een bullepees (in dierenwinkel te koop) dit is beter verteerbaar!

Soms willen pups in je handen bijten, of (vooral bij wegrennende kinderen) in broekspijpen. Ook schoenveters zijn leuk. Laat het vanaf het begin niet toe, hoe consequenter je bent, hoe sneller hij het zal begrijpen. Het handen bijten kun je hem afleren door iets aan te bieden waarin hij wel bijten mag, of in ernstigere gevallen een tikje onder de kin te geven of de wang in zijn bekje te duwen zodat hij op zijn eigen wang bijt. Ook hierbij is een flinke “foei” op zijn plaats, hij mag niet bijten! Laat duidelijk zien dat je de baas bent en dit soort dingen gewoon niet pikt. Weet je zeker dat hij het snapt, maar is hij toch nog eigenwijs, dan kun je hem best eens in het nekvel pakken met een zware “foei” of op zijn rug leggen en vasthouden tot hij helemaal rustig is. Dit is hondentaal en niet zielig!!! Je ziet het vaak bij honden onderling ook… die taal is duidelijk! Ze begrijpen het… al zullen ze natuurlijk steeds opnieuw uitdagen, want de hond blijft de eerste tijd uitproberen hoe ver hij kan gaan… (kijk wel uit bij heel gevoelige of onderdanige hondjes, in dat geval kun je ze beter iets minder hard aanpakken…)

Back