KOSTEN bij en na aanschaf hond

Welke kosten kunt u verwachten bij en na de aankoop van een hond?

Eigenlijk is dit erg moeilijk te zeggen.

Allereerst de aankoopprijs. U kunt soms al gratis een (meestal ouder of gebrekkig) hondje aanschaffen, echter kunt u ook een hondje vinden naar uw smaak welke een bedrag kost, hoog of laag. Het is maar net wat u er voor uit wilt en kunt geven. Vergeet niet, een hondje schaf je (als het goed is) aan voor jaren!

Wanneer u een pup koopt komt u binnen enkele weken opnieuw voor kosten te staan. Een pup moet ontwormd worden (koop dit vooral bij de dierenarts, het zal iets prijziger zijn dan in de dierenwinkel maar de kwaliteit is vaak ook aanzienlijk beter!) Dit is te koop in pasta’s maar ook in tablet vorm. Ook is het verstandig uw hondje te ontvlooien, en ook hierbij is een goed merk aan te raden. Er zijn verschillende merken en prijzen, vraag de dierenarts er even naar en laat u goed adviseren.

Een pup zal in elk geval 1 keer ingeënt moeten zijn voor zij naar een nieuw baasje gaat, dit moet de fokker hebben laten doen bij de dierenarts. De 2e en 3e pup enting komt voor rekening van de nieuwe eigenaar. U kunt verschillende dierenartsen bellen om te vragen welke prijs zij vragen, iedere dierenarts is vrij zijn prijzen te bepalen. Over het algemeen zijn dierenartsen in het westen en grote steden duurder dan in buitengebieden van nederland. Na de drie pup-entingen moet de hond 1 keer per jaar ingeënt worden. Wilt u naar het buitenland met uw hond dan zou het kunnen zijn dat het land waar u naar toe wilt bepaalde eisen stelt aan de entingen, vraagt u hier ruim op tijd naar bij uw dierenarts. Rabies enting (hondsdolheid) is meestal verplicht.

Het voer wat u voor uw viervoeter koopt kan ook enorm verschillen in prijs en kwaliteit. Er zijn brokken, er is vers (diepvries) vlees en er zijn blikken voer. Blikvoer vinden ze vaak lekker maar er zitten weinig goede voedingsstoffen Dit kunt u beter af en toe geven als beloning of bewaren voor wanneer de hond zich niet zo lekker voelt. Vers vlees en brokken zijn over het algemeen beter, en hoeveel geld u eraan uit wilt en kunt geven kunt u zelf bepalen, voer is er ook van goedkoop tot zeer duur. Het is wel zo dat een klein hondje aanzienlijk goedkoper is in onderhoud dan een grote hond, aangezien een klein hondje lang zoveel niet eet.

Dan zijn er nog de kosten van de aanschaf van spullen voor de hond, zoals een mand, riem, bakjes, speeltjes en botjes. Ook dit kan van goedkoop tot duur, u bepaald het zelf. Zelfs tweedehands is soms mogelijk maar let dan alstublieft op dat de vorige hond die in het mandje lag of met de speeltjes speelde die u overneemt geen besmettelijke ziekte gehad heeft! Goed  reinigen is in elk geval niet overbodig in dit geval.

Uiteraard kunnen er onvoorziene kosten komen in geval van ziekte of ongeval bij de hond. Ook kleine dingen als het reinigen van het gebit, schoonmaken van oren e.d. kunnen noodzakelijk zijn. In dit geval is het belangrijk een goede dierenarts te vinden die niet al te duur is. Een specialist vraagt enorme prijzen maar is natuurlijk ook kundiger op bepaald gebied. Aan te raden is om toch eerst een dierenarts te raadplegen voor u zulke stappen onderneemt. Natuurlijk is het behalve de prijs ook heel belangrijk dat u tevreden bent over de kundigheid van uw dierenarts, de gezondheid van uw hond hangt mede van de dierenarts af.

Tip : er bestaan verzekeringen voor uw viervoeter! Let goed op wat wel en niet verzekerd word.

Kortom…het is niet van tevoren te zeggen wat de kosten zijn voor in de toekomst wanneer u een hond aan schaft. Veel heeft u zelf in de hand en kunt u bepalen of het goedkoop of duur mag zijn.Heeft u niet veel te besteden, denkt u dan in alle gevallen toch om uw hond om deze een zo goed mogelijke verzorging te geven, de gezondheid en levensomstandigheden van het dier heeft u, als eigenaar, volledig in de hand, vergeet dit nooit! Is het echt niet mogelijk een hondje financieel te onderhouden, zoekt u dan een goede lieve eigenaar voor uw hond die dit wel kan doen, de hond mag er niet onder lijden dat u het diertje geen zorg kunt verlenen.