CHIPPEN verplicht?

CHIPPEN BIJ HONDEN VERPLICHT?

Ja alle pups geboren na 1 april 2013 moeten verplicht gechipt zijn!!!

Alle pupjes die na die datum geboren worden moeten verplicht gechipt en geregistreerd worden evenals alle honden die na deze datum Nederland in gebracht worden.

Wanneer u een nestje heeft gekregen na 1 april 2013  moeten de pups gechipt worden voor zij 7 weken oud zijn en geregistreerd worden voor zij 8 weken zijn. Allereerst moet de fokker de pups op zijn eigen naam zetten. Wanneer er een pup verkocht word moet de fokker de pup binnen 2 weken afmelden en moet de nieuwe eigenaar de pup binnen 2 weken na aankoop de pup op eigen naam zetten. Bij elke overdracht hierna moet de oude eigenaar zich afmelden en moet de nieuwe eigenaar zich aanmelden.

U kunt hiervoor terecht bij de volgende databanken:

 

Huisdier-registratie.nl: www.huisdier-registratie.nl

MicPoint www.petbase.eu: www.petbase.eu

Petlook www.petlook.nl: www.petlook.nl

Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland: www.databankhonden.nl

Stichting Chip: www.stichtingchip.nl

Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG): www.ndg.nl

Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders: www.hondregistreren.nl

Virbac Nederland BV: www.backhomeclub.nl

 

Let op: alle databanken mogen hun eigen prijs bepalen voor het registreren van een hond of nest! Hier zit dus verschil in!

Wie mogen chippen?

Buiten dierenartsen mochten fokkers, eigenaren van asiel of pension met het diploma “vakbekwaamheid honden en kattenbesluit” die meerdere honden gechipt moeten hebben per jaar¬†(evt na een korte cursus) zelf de dieren gaan chippen. Dit hield tevens in dat u de chips dan zelf kon inkopen en het bedrag voor het chippen dus aanzienlijk lager zou zijn als wanneer u particulier een dier laat chippen bij de dierenarts. Echter sinds het chippen verplicht is (vanaf 1 april 2013) zijn de regels aangescherpt:

Een chip mag worden ingebracht door een dierenarts of door iemand die dit beroepsmatig doet. Beroepsmatig betekent: regelmatig, als economische activiteit en niet alleen eigen dieren.

Bij rashonden waarvoor een stamboom wordt aangevraagd worden de pups gechipt door een medewerker van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Let op, dit is controleerbaar vanwege de verplichte registratie waarbij ze precies kunnen zien van wie de hondjes zijn die de chipper chipt! U dient zich hier dus ook echt aan te houden!