De eerste dag

De eerste dag:

De meeste pups gaan ver weg. Misschien hebben ze al een stukje mee gereden in de auto, maar zo’n eind vast nog niet. Het beste kun je af en toe even stoppen, de pup de kans geven om een plasje te doen, een beetje water geven (geen brokjes!!! Met het gehobbel van de auto en de zenuwen van het onbekende kan de pup misselijk worden met een vol maagje in de auto!) en weer verder rijden. Het beste kan hij mee op een plastic zak met een handdoek erop, bovenop je schoot. Dat is warm en rustgevend, en een plasje kan dan minder kwaad…Eventueel kun je wc papier en een plastic zak meenemen voor evt. toch spugen of een plasje. Per slot van rekening is het een GROOT avontuur voor je hondje, helemaal “alleen” ZO’N verre reis maken… (toch gaan de meeste pups na een poosje piepen lekker liggen slapen, in dat geval hoef je ze niet wakker te maken om een plasje te laten doen, je kunt dan gerust doorrijden!)

Als je thuis gekomen bent en het is alweer een poosje geleden dat hij een plasje heeft gedaan: eerst even uitlaten. Het beste kun je hem daarna thuis gewoon rond laten lopen, op onderzoek uit laten gaan. Wel in de gaten houden wat hij allemaal uitspookt, want pups kunnen de gekste dingen interessant vinden, dingen waar we zelf nooit aan hadden gedacht…

Tja, en dan ’s nachts… dat is toch altijd afwachten hoe dat gaat. De ene pup is meteen stil, de andere gaat liggen piepen (helaas doen de meeste pups het laatste… piepen en schreeuwen, ze snappen niet waarom ze nou ineens alleen liggen! Eigenlijk roepen ze hun nestgenootjes dan, ze zijn niet gewend alleen te liggen… dat moeten ze leren!)

Je kunt kiezen voor een grote bench waarin je kranten legt en een mandje achterin zet, waarin ze kunnen slapen… op die manier hebben ze een plas en een slaap plek. In dat geval kun je de pup het beste helemaal negeren als hij gaat piepen, en dan ook echt niet gaan kijken, want ze weten het heel snel: “als ik piep kom jij eraan! Heel gezellig, de volgende keer ga ik nog harder piepen, misschien kom je dan sneller!!!!”Kies je ervoor om de pup zo snel mogelijk zindelijk te maken, dan kun je hem het best in een kleine ruimte doen, waarin hij net kan liggen (een kleine bench, of een gewone bench die je verkleind hebt door er een doos bij in te zetten) het liefst naast je bed. Zodra de pup piept: je vingers door de tralies doen zodat hij je ruiken kan. Helpt dat niet: dan even uitlaten buiten. Daarbij is het belangrijk dat je NIET met de pup gaat spelen en hem GEEN eten of drinken geeft!!! Als hij plast mag je hem even belonen met de stem “goed zo” maar verder niks. Daarna niets meer zeggen, niet spelen maar gelijk in de bench zetten en weer negeren. Op die manier leren ze het snelst dat het niet de bedoeling is dat de pup snachts wakker word. Ga je wel spelen, geef je hem eten of drinken, dan zal hij je de volgende nacht vaker uit bed halen en niet meer willen slapen! Veel te gezellig met de baas samen! Niet doen dus… Doe je hem smorgens en overdag naar buiten en doet hij daar zijn plasje en poepje, dan mag je hem uitgebreid belonen, spelen en wat lekkers geven, heel vrolijk doen… dan leert hij dat het goed is dat hij buiten alles doet en dat hij overdag wel wakker mag zijn!

Back