Zindelijk maken

ZINDELIJK MAKEN

De pup zal in het begin moeten leren dat het de bedoeling is dat hij buiten plast. Na elk slaapje, na het eten en na het drinken en na druk spelen: direct naar buiten! Net zolang buiten proberen te blijven tot hij wat gedaan heeft, waarbij het heel belangrijk is dat je hem beloond! Doet hij het binnen, negeer hem dan, stop hem in de gang of ergens anders waar hij je niet kan zien en ruim het op. (als hij wel ziet dat jij zijn plasje opruimt, zal de pup “denken” dat jij aan zijn plasje snuffelt en het dus interessant vind en hij zal het weer willen doen! Vandaar dat je het beter op kan ruimen als de pup het niet ziet!) Wil hij maar niet buiten plassen en kom je weer binnen, en plast hij dan… tja, dan ben je toch niet lang genoeg buiten geweest! Er zijn pups die daar heel eigenwijs in kunnen zijn! Maar… het komt goed hoor! Hierbij is belangrijk dat je consequent bent en vooral beloond op momenten dat het wel goed gaat! Ook kun je in zo’n geval proberen de pup krantzindelijk te maken, je zet de pup dan op de kranten in een bepaalde hoek van de kamer zodra je ziet dat hij plassen moet. Zodra hij dat goed kent, schuif je de kranten steeds iets meer op richting buitendeur. Op een gegeven moment kun je de kranten buiten leggen… zo leert hij langzaam maar zeker waar de bedoeling is dat hij buiten plast!

NOOIT BOOS WORDEN OP JE HONDJE ALS HIJ WEL IETS IN HUIS DOET, HIJ DOET HET NIET EXPRES EN HET ZAL ZEKER OVER GAAN!!! OOK GEEN NEUSJE IN ZIJN EIGEN PLASJE DRUKKEN, HIJ WORD ALLEEN MAAR VIES EN LEERT ER NIETS VAN!!! (Dat is ook geen natuurlijk gedrag, met je neus in de plas…)

Ook kun je een commando aan het plassen vastknopen. Zodra hij plast zeg je “plas!” en zodra hij poept zeg je bijvoorbeeld “toe maar!!” Als de pup groter is kun je het omdraaien… zodra je ergens bent waar hij plassen mag kun je dan zeggen “plas”! En hij zal plassen… Het enige wat je moet doen is heel consequent hetzelfde woord zeggen bij wat hij doet, op een gegeven moment zal hij het gaan begrijpen! (Geen lange zinnen, dat werkt verwarrend. 1 duidelijk woord koppelt makkelijker aan wat hij op dat moment doet)

Een heel klein hondje kun je ook zindelijk maken op een kattenbak, zo hoeven ze niet zo vaak naar buiten, wat fijn is als het erg regent of koud is buiten!

Wij zijn voorstander van de bench. Het is een veilige plek waar de pup zichzelf geen verkeerde dingen aan kan leren. Zodra de pup wakker is mag hij er weer uit, eerst buiten plassen, daarna lekker even los spelen in de huiskamer, lekker bij je zijn. Na het spelen nog even naar buiten voor een evt plasje, word de pup moe of moet je zelf weer wat doen zodat je niet op kunt letten: pup in de bench. De pup krijgt op die manier voldoende rust en leert ook dat hij niet vanuit zijn mandje zo ergens in de kamer mag plassen. Merk je dat de pup weer wakker word: hup weer naar buiten om te plassen en weer binnen laten spelen. Zo leert de pup zindelijk worden en kan hij niet aan meubels knabbelen e.d. Loopt hij los in de kamer, let dan wel op wat hij doet, leer hem dat hij alleen in speeltjes mag bijten die voor hem zijn. Het is wel even wennen, zo’n bench, dat kun je zo leuk mogelijk maken door ook tussendoor de bench open te laten staan en daar zijn eten te geven, af en toe wat lekkers of een botje, zo is de bench niet altijd een plek waar hij opgesloten word, maar is het ook een leuke plek… Natuurlijk kun je hem, als hij goed zindelijk is en niet meer in alles bijt, de pup weer wennen zonder bench, als je dat wil!

Back