na de geboorte

Weeg de pups elke dag rond hetzelfde tijdstip. (liefst s’morgens en savonds)Je kunt alle pups in een doosje doen, maak de werpkist schoon, weeg de pups en leg ze terug. Zo kun je ook zien of de pups aankomen of afvallen in gewicht. De eerste dag vallen ze soms wat af, maar daarna moeten ze aankomen! Als het echt fout gaat geef dan een flesje puppymelk aan het pupje. (kun je van tevoren beter even kopen, bij de dierenwinkel of dierenarts) Als dat allemaal niet lukt en de pup gaat achteruit, bel dan de dierenarts even, soms kun je een pup redden met een maagsonde! (melk via maagsonde: een slangetje door het bekje naar de maag, en met een spuitje duw je dan beetje bij beetje warme melk naar binnen, zoveel als op de verpakking staat dat ze moeten hebben… maar dat zal de dierenarts dan zeker wel even voordoen, hoe dat moet) Meestal gaat het drinken bij mama vanzelf goed en komen ze gewoon aan. Je kunt ze de eerste dagen helpen de tepel te pakken, ze moeten dit eerst een beetje leren voor ze het goed kunnen.

Heeft moeder helemaal geen melk of is moederhond dood gegaan, geef dan de eerste dagen puppy biest! Biest is melk met speciale antistoffen die ze nodig hebben voor de komende tijd. Geef je ze geen biest maar alleen puppymelk dan is de kans vrij groot dat ze alsnog binnen 2 a 3 weken dood zullen gaan. Biest word ook wel Colostrum genoemd. Dierenartsen verkopen het meestal niet.

NB: let goed op wat moeder doet. Er zijn uitzonderingen zoals moeders die hun pups overmatig likken (kapot likken) er veel te veel mee rondlopen, of juist niets van de pups willen weten. Houd het goed in de gaten hoe moeder reageert, je kunt beter op tijd inspringen indien nodig!

Nog even over de verdere ontwikkeling van pupjes:

-De pups moeten worden bijgevoed als ze niets aankomen of zelfs afvallen, met puppymelk. (flesje of maagsonde) De eerste dagen biest (wanneer ze echt geen moedermelk binnen krijgen)

-Tot drie a vier weken is het belangrijk dat moeder en pups rust hebben. Moeder ruimt zelf de puppypoep op door het op te eten, jij hebt er dan niet zoveel werk aan, alleen moeder voeden, uitlaten en werpkist schoonmaken. Het liefst ook de pups wegen! Als je de pups lintjes om hebt gedaan, hou dan in de gaten dat die niet te strak gaan zitten, ze kunnen echt stikken wanneer ze doorgroeien en het lintje te klein word.

-Als je een groot nest hebt en moeder kan het moeilijk aan, kun je bijtijds beginnen met bijvoeden. Dat kan dmv flesjes puppymelk (te koop bij dierenwinkel of dierenarts, een poeder wat je met water aan moet maken)

Spenen: op  z’n vroegst op de leeftijd van 2,5 weken bij grotere rassen, bij kleintjes begint het vaak pas rond de 4weken.  Je kunt dan puppymelk gebruiken en mengen met Nutrix pap. (te koop bij de gewone supermarkt, is gewone babypap) of bijvoorbeeld energique geven, een compleet puppyvlees, wat je in kleine stukjes in het bekje kunt doen of met wat water tot papje kunt prakken. Soms is het begeleiden van de pups genoeg, maar vaak zal je ze in het begin moeten helpen dmv bijvoorbeeld een lepeltje… (als moeder het goed aan kan is spenen niet eerder nodig dan met vier weken) Worden de pups erg vies, dan kun je ze wassen in een emmertje lekker warm water (niet te heet en neusje boven water!) Na de wasbeurt goed afdrogen en onder de warme lamp leggen, ze kunnen zichzelf nog niet goed warm krijgen!

-Het spenen (bijvoeren) begint normaal met ongeveer 4 weken. Wij geven ze Energique nummer 2, een volledig pup diepvriesvoer. Ook kun je meteen beginnen met brokjes natuurlijk. De puppybrokjes weken tot ze zacht zijn en bij de pups zetten. Wel een goed ,volledig, voer geven! Zodra ze vast Voedsel krijgen houd moeder waarschijnlijk op met “opruimen” (puppypoep eten) en moet jij meer werk doen.

-Een pup zit in de socialiserings-periode van 3 a 4 tot 12 a 13weken. Dat wil zeggen dat het belangrijk is dat de pups zoveel mogelijk op een zo positief mogelijke manier mee moeten maken! Laat ze kennis maken met zoveel mogelijk verschillende situaties en geluiden zoals stofzuiger, kinderen, kat, auto rijden, spelen in de tuin, een auto die voorbij rijd enz. Wat ze samen met hun nestgenootjes jong leren kennen  is later minder eng! Ook voor de nieuwe eigenaren straks! Een donker schuurtje zonder nieuwe indrukken de eerste 7 weken is slecht voor hen, daar worden ze schuw en onzeker van.

-De pups moeten ontwormd worden met 2, 4, 6 en 8 weken. (Daarna met 12, 16 en 20 weken, daarna om het half jaar.) Drontal is een goed merk. Van bijvoorbeeld het merk Vitaminthe is bekend dat de pups misselijk kunnen worden en diarree krijgen. Koop liever bij een dierenarts, de middeltjes uit dierenwinkels kunnen van mindere kwaliteit zijn.

-De pups moeten met 6 a 7 weken een enting en laat ze even nakijken door de dierenarts op gezondheid. (daarna enten met 9 a 10 en 12 a 13 weken, maar dat moeten de volgende baasjes meestal laten doen) Wij laten ze liever niet enten onder een gewicht van 500 gram. Het is geen fabeltje dat pupjes van de enting dood kunnen gaan helaas en hoe kleiner ze zijn, hoe zwakker. Geef ook niet een ontworming op dezelfde dag als de enting, het zijn allemaal stofjes waar hun lichaam van in de war kan raken.

Als je het netjes doet laat je de pups niet weggaan voordat ze 7 weken jong zijn! (mag wettelijk ook niet eerder!!!) Tot die tijd socialiseren ze zichzelf met hondentaal door met hun broers en zussen te spelen!

-Mochten de pups eens aan de diarree zijn, een doffe wijduitstaande vacht krijgen, sloom zijn, niet willen eten… bel dan direct de dierenarts, een pup is snel uitgedroogd (vooral bij diarree of overgeven!), is kwetsbaarder dan een volwassen hond! Een zieke pup piept vaak heel veel of is juist zo stil dat hij (bijna) niets meer doet, niet meer drinkt en haast niet beweegt. (bij ernstige diarree is het vaak vies onder hun staartje en is het gaatje opgezet en pijnlijk) Wanneer een pup ernstig ziek is is vaak ook de lichaamstemperatuur te laag. In dat geval onder een warmtelamp leggen of op een elektrische deken om de temperatuur omhoog te krijgen.

Je kunt veel soorten voer vinden in de winkel. Wijzelf geven de eerste tijd Energique (diepvriesvoer) bij het afspenen, en moeder krijgt de hele dag een bak brokken (royal canin mini puppybrokjes) waar uiteindelijk de pups vanzelf uit gaan mee-eten.

Bij warm weer kunnen pups soms minder goed eten. Een klein beetje yoghurt door de brokjes kan wonderen doen! (geld ook voor volwassen honden!)

Pas op voor besmetting van buitenaf. Via mens, dier en schoenzolen kunnen er allerlei virussen en bacteriën binnen komen. Enkele tips bij de volgende ziektes parvo en giardia:

Parvo : een zeer ernstige en besmettelijke diarree die vaak dodelijke afloop heeft. Vanuit Amerika zijn er positieve verhalen bekend bij het geven van colloidaal zilver in het drinkwater. Daarnaast gekookte kipfilet geven of bij zeer slecht of niet eten compleet vleesvoer in het bekje “dwingen”. De omgeving goed schoonmaken met chloor, de kleedjes wassen op 90 graden. Zelf handschoenen dragen en het liefst speciale kleding die je alleen bij de pupjes gebruikt. Parvo is zeer besmettelijk

Giardia : dit geeft ook ernstige diarree maar de kans op overleven is groter. Behandel de pups met panacur pasta (ontworming welke ook tegen giardia werkt) Zorgen dat ze goed blijven eten. De omgeving het liefst behandelen met zeer hete stoom, chloor werkt alleen als het zeer lang nat blijft, giardia zit in een soort bolletje (onzichtbaar klein voor het oog) waardoor chloor maar moeilijk doordringt en doden kan. Hete stoom roeit het beter uit. Geef de pups drie keer per dag een klein beetje kokosolie. Heb je zelf ook Giardia opgelopen? 3 a 4 keer een eetlepel pure kokosolie eten een aantal weken lang.

Het zijn zomaar wat tips, de dingen die in me opkwamen… misschien toch handig om te weten als het jullie eerste nestje is! Ik hoop dat je er wat aan hebt maar vooral dat alles goed zal gaan en de hondjes gezond op zullen groeien.

Heel veel succes met de geboorte en het opgroeien van de pups, geniet ervan!

back