Hoe word je de baas over de hond

HOE BEN JE DUIDELIJK DE BAAS OVER EEN HOND?

Een hond let op andere dingen dan jij, dus eigenlijk moet je in de gedachtenwereld van de hond kruipen wil je hem begrijpen en jezelf duidelijk maken aan de hond! Bij een hond zijn dingen belangrijk zoals:

– wie het eerst door een nauwe opening gaat (bijv deuropening) is de baas

– wie het eerst mag eten is de baas

– hoe hoger je zit of ligt, hoe hoger de rang

– De baas duld niet alles en is daarin duidelijk en consequent.

– wie 9 van de 10 keer een spelletje wint (bijvoorbeeld touwtje trekken) is de baas

– wie het spel 9 van de 10 keer begint en eindigt is de baas.

Dit zijn dingen waar de instinctmatig hond op let! Heb jij een heel onderdanig hondje, onzeker… laat hem dan wat vaker als eerste door de deuropening, laat hem dan wat vaker een spel beginnen, laat hem dan wat vaker op de bank liggen (als je dat goed vind)

Heb je een dominante hond die jou heel erg uitprobeert en probeert de baas te worden: laat hem dan bijna nooit een spelletje winnen, laat hem nooit als eerste door de deuropening maar laat hem eerst zitten en pas op jouw commando ( kom maar ) door die opening komen, eet duidelijk eerst voordat hij zijn brokken krijgt enz.

Bij het aanleren van dingen kun je een hond niet straffen. Het aanleren zul je toch met geduld en belonen¬† moeten doen! Herhalen, herhalen herhalen, dat is het sleutelwoord… Daarbij kun je spelen met wat hij zelf al doet. Als hij gaat zitten zeg je “zit”¬† als je dat vaak genoeg doet, weet hij op een gegeven moment wat zitten is! Gaat hij uit zichzelf liggen, kun je “af” zeggen, ook kun je bij dit soort dingen helpen met brokjes (bij bijvoorbeeld het zitten op commando kun je een brokje voor zijn neus houden en deze naar achteren bewegen richting zijn staart. Hij zal waarschijnlijk het brokje volgen (ruikt lekker) en gaan zitten. Zodra hij dan zit zeg je “zit” en geef je het brokje! Pas later als hij het woord kent draai je het om, jij zegt “zit” en hij gaat zitten. En dat geld eigenlijk voor alle woorden die je aanleert! Als een hond uit het water komt na het zwemmen en hij schud zich uit, zeg je “schud” en beloon je hem. Later kun je hem laten schudden op commando!

De baas van de hond word je door de leukste op heel de wereld te zijn voor de hond! Hij moet op jou letten, alle aandacht van jou hebben! Roep vaak zijn naam, luistert hij: belonen! Later kun je zijn naam zeggen en een commando erachteraan, bijvoorbeeld “Bello, zit!” doet hij dat, dan beloon je hem! Ook kun je een brokje bij je gezicht houden (hij mag niet springen!) en jij gaat tellen… eerst tot drie ofzo, kijkt hij je al die tijd goed aan (hij kijkt natuurlijk naar het brokje) dan geef je die. Dat breid je uit naar 10 en later naar 20. Spannend en duidelijk tellen en wil je hem het brokje geven dan zeg je bijvoorbeeld… “1, 2, 3, 4 en… pak hem maar!” en geef je direct het brokje! Zo krijgt hij alle aandacht voor je, wat je later heel goed gebruiken kunt bij andere commando’s! GA niet te snel, leer hem de dingen een voor een, gaat het te snel,doe dan een stapje terug!

Tegen de tijd dat je denkt dat de hond alles goed kent, komt de hond vaak in de puberteid (deze periode begint omstreeks de leeftijd van een half jaar tot negen maanden) De een heeft er haast geen last van, de ander wel… ze kunnen dan net doen of ze dat wat ze geleerd hebben niet meer kennen… daar moet je even doorheen! Gewoon consequent doorgaan, desnoods een stapje terug en weer behandelen van voren af aan… maar wel doorzetten! Als je daar doorheen bent heb je een lieve, gehoorzame hond!

Back